سنگ مرمریت که در ایران با نام لاتین ماربل می شناسند، سنگی است کربناتی دگرگون شده که به علت تبلور مجدد تحت حرارت و فشار در دوره متامورف، دارای بافت بلوری مشخصی است و عمدتا از کانی های کلسیت و دولومیت، یا ترکیبی از هر دوی آنها تشکیل شده است.
تفاوت ظاهری مرمریت با سنگ تراورتن این است که سطح سنگ تراورتن دارای خلل و فرج است ولی سنگ مرمریت به ندرت تخلخل دارد و دارای فسیل و رگه های خاکی می باشد.
نحوه بوجود آمدن سنگ مرمریت چگونه است؟
مرمریت سنگی دگرگون شده است که با تبلور مجدد سنگ آهک به وجود می آید، بدین گونه که به مرور زمان و تحت فشار و حرارت، بافت و ساخت سنگ آهک دگرگون شده، مجددا تبلور یافته و یک کلسیت بزرگ، زبر و رگه دار را به وجود می آورد.
معادن سنگ مرمریت در کجاها قرار دارد؟
در ایران معادن بسیار زیادی شناسایی شده و در حال بهره برداری می باشند. البته قطعا معادن فراوانی هم از سنگ مرمریت در کشور عزیزمان ایران وجود دارد که در حال حاضر شناسایی نشده و یا اگر شناسایی هم شده باشند مورد بهره برداری قرار نگرفته اند. سنگ مرمریت در طیف های رنگی وسیعی در کشور ایران تولید و فرآوری می شود.
مجموع معادن مرمریت کشور حدود ۶۵۲ معدن است که بیشترین سهم با ۱۶۳ معدن به استان اصفهان تعلق دارد. استان فارس با ۷۶، خراسان رضوی با ۶۷ و کردستان با ۵۱ معدن در رتبههای بعدی قرار دارند.
بر اساس نقشه پراکندگی معادن میتوان قطبهای سنگ مرمریت را مرکز، جنوب، شمال شرق و غرب ایران در نظر گرفت.
همچنین استان فارس به لحاظ کیفیت سنگ مرمریت رتبه برتر کشور را بر عهده دارد و عمده سنگهای مرمریت این استان بهطور مستقیم توسط تجار خارجی، خرید انحصاری شده و برای فراوری به خارج از کشور انتقال داده میشود.
سنگ مرمریت چه طرح ها و رنگ هایی دارد؟
این سنگ دارای زنجیرههایی به نام استیلولیت میباشد که مانند نوار قلب در بافت سنگ مشاهده میشود.
مرمریت خالص دارای رنگ سفید و درخشانی است. رنگ خاکستری روشن تا سیاه، توسط مواد کربن دار به وجود می آید. رنگ های سبز معمولا توسط کلریت یا سیلیکات های دیگر تولید می شوند. رنگ صورتی و قرمز به علت وجود ذرات بسیار ریز پراکنده هموتیت یا کربنات منگنز و رنگ زرد و کرم بر اثر وجود لیمونیت است.
کاربرد سنگ مرمریت :
سنگهای مرمریت به علّت ماهیت آهکی بودن آن دارای جذب آب بسیار بالایی میباشند. به همین علّت آنها را اکیداً در جاهایی که رطوبت فراوان دارد مانند سرویس بهداشتی، دستشویی، آشپزخانه و حمام نباید استفاده کرد. این سنگ در برابر عوامل طبیعی مثل باران، سرما و گرما و هوازدگی مانند تراورتن و گرانیت ها مقاوم نیستند. بنابراین سنگهای مرمریت اگر در مکان هایی که در معرض سرما و گرما قرار میگیرند استفاده شوند، دچار پوسیدگی و خوردگی میشوند.
در کل مرمریت ها انتخاب بسیار مناسبی جهت فضاهای خارجی نمی باشند مگر اینکه دارای ضخامت بسیار زیادی باشند که بتوانند باعث عدم نفوذ آب و خوردگی سنگ شود و همچنین موجب تاخیر در ترکهای عمیق گردد و یا اینکه سطح آن ساب خورده نباشد.همانطور که قبلا نیز اشاره نمودیم این سنگ ایده آل ترین انتخاب جهت استفاده در فضای داخلی است و از طرفی تنوع رنگ بالا و امکان پیاده سازی نقش ها بر روی این سنگ و ساب پذیری آن توانسته آن را از دیگر سنگ ها متمایز نماید.می توان سنگ مرمریت را توسط ماستیک ها و یو وی مخصوص فرآوری نمود که تا حد زیادی قابلیتها و طول عمر آن را نیز افزایش داد.